cancel
Showing results for 
would you rather see results for 
Did you mean: 
Need help?

Slow uplink speed

Reply
Robot5
Wizz Kid

Hi Michelle

many thanks for doing that, I will check it over the next two days.

Thanks again.

Community Team
Robot5
Wizz Kid

Hi Chris

I have been checking the BB speeds after optimisation, the router is still connected direct to the test socket on the master point.

 

before on 25_4_2019 the router stats were ....

 

Broadband Information

 

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

507

Downstream line rate (kbit/s):

2504

Maximum upstream rate (kbit/s):

624

Maximum downstream rate (kbit/s):

2940

Upstream noise safety coefficient (dB):

9.3

Downstream noise safety coefficient (dB):

6.7

Upstream interleave depth:

8

Downstream interleave depth:

32

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

36.4

Downstream line attenuation (dB):

54.6

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

16.9

Channel type:

Interleaved

 

 

Today 1_5_2019 they are....

 

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

683

Downstream line rate (kbit/s):

1785

Maximum upstream rate (kbit/s):

672

Maximum downstream rate (kbit/s):

2276

Upstream noise safety coefficient (dB):

5.3

Downstream noise safety coefficient (dB):

7.9

Upstream interleave depth:

4

Downstream interleave depth:

64

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

36.4

Downstream line attenuation (dB):

55.8

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

17.7

Channel type:

Interleaved

 

The UPlink speed now is similar and ok, and seems to be better than the max possible !!, but the DOWNlink speed was 2.5Mbps and is now 1.8Mbps, around 30% slower since optimisation.

 

Things are getting really slow now. and the Talktalk speed checker reports it should be better.

 

What ever has happened here Chris ?

 

Clearly the link was better overall on 25_4_2019, what do you suggest to remedy it please?

 

many thanks

Community Team

Hi Robot5,

 

The problem is the error count, it's been very high for over 24 hours. Could you reboot the router and then run a couple more speed tests - please let us know how you get on


Thanks

Chris

Robot5
Wizz Kid

Hi Chris

Ok, I have now re-booted the router, I will check the results and report back later.

As it is connected to the test socket, I assume these errors are on the BT Line or DSALM end.

 

Many thanks

Community Team

Hi Robot5,

 

How are you getting on? 🙂

 

Thanks

 

Robot5
Wizz Kid

Hi Michelle

Well I am getting on ok, but my broadband is getting worse.

 

Last week I was getting 0.25Mbps for the UPlink, that has now returned to normal, 0.5Mbps or better, but the DOWNlink is now dire.

It has gone from 2.5Mbps last week to now only 1.5Mbps. the talktalk speed checker says something is wrong...

 

Broadband Information



25_4-2019

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

507

Downstream line rate (kbit/s):

2504

Maximum upstream rate (kbit/s):

624

Maximum downstream rate (kbit/s):

2940

Upstream noise safety coefficient (dB):

9.3

Downstream noise safety coefficient (dB):

6.7

Upstream interleave depth:

8

Downstream interleave depth:

32

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

36.4

Downstream line attenuation (dB):

54.6

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

16.9

Channel type:

Interleaved

 

2_5_2019 after optimization.

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

683

Downstream line rate (kbit/s):

1536

Maximum upstream rate (kbit/s):

688

Maximum downstream rate (kbit/s):

2776

Upstream noise safety coefficient (dB):

7

Downstream noise safety coefficient (dB):

11.5

Upstream interleave depth:

4

Downstream interleave depth:

32

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

37.7

Downstream line attenuation (dB):

56

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

13.9

Channel type:

Interleaved

 

 

 

Chris told me yesterday  this was due to lots of errors in the 24Hr period.

 

Is this still the same over the last 24Hr period today ?

 

When I look at my Router internet log it shows nil errors, but it seems to have re-booted around 03:00 this morning !!

 

Perhaps you can investigate for me  and advise what to do next ?

 

I can see from the results that the DOWN link power keeps changing why is this ?

 

The router is still connected direct to the test socket, as it has been since Monday.

 

Many thanks

Community Team

Hi Robot5

 

I'm sorry to hear this.

 

I've checked the connection stats and I can see a high number of errors showing on the line. The SNR is also varying.

 

Have you recently tested with a different router, filter and cable?

 

Is the landline service working ok when making calls? (any noise)

 

Thanks

 

Debbie

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

 

Thank you for your reply.

 

The router is the same router as installed last week, the filter was fitted on Monday direct to the test socket as requested by Chris and the router has remained connected to it since then.

 

The landline  service is working ok, no noises on line.

 

Where are you seeing the errors please, below is the 633 router stats.

 

 

Internet router stats

 

 

Interface  Received Sent BytePacket Error Discarded BytePacket  error Discarded                                                                                                                 

Other_R_0_65

0

0

0

0

1992

39

0

0

INTERNET_TR069_R_0_38

93641036

100940

0

0

12456961

73851

0

0

 

I agree the SNR is changing, but so is the DOWNlink power from the exch DSLAM ?

That would surly cause the SNR to change ? Any idea why that is happening Debbie ?

 

Many thanks.

 

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

Any updates on this problem please ?

Many thanks

Community Team

Hi Robot5

 

The errors are showing on the line, I can see this on our side (our systems)

 

I can raise this over to our Network Team. Do you have a phone connected at the moment? It may be worth removing the phone or testing with a different phone to see if this helps.

 

Thanks

 

Debbie

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

There is a phone connected to the microfilter, which is connected to the test socket.

I think I can find another microfilter to try ?

If I disconnect the phone I won't be able to receive any calls.

Many thanks

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

I have replaced the  microfilter on the test socket, perhaps you can see if this changes the errors now.

Many thanks

 

Community Team

Hi Robot5

 

Do you have a different phone that you can test with?

 

If the errors are still present with the new microfilter then I will pass this over to our Network Team.

 

Thanks

 

Debbie

Community Team

Hi Robot5

 

Thanks for your reply.

 

I will check the connection stats again this afternoon, this will allow DLM time to monitor the connection.

 

Thanks

 

Debbie

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

Thank you for your reply, I will come back and look at the speed this afternoon as well.

I can connect another phone at the microfilter, but as it will not be cordless I don't want it to stay on for a long while, as all my other sockets have been disconnected since Monday, and it is getting a pain only having one phone in the house for all this week.

Many thanks

Community Team

Hi Robot5

 

There are still errors showing on the line. Have you connected the other phone?

 

Thanks

 

Debbie

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

Thank you for your reply.

I have  just this minute connected the another phone in place of the one that was connected to the microfilter on the test socket.

Please let me know if there are still errors ?

Many thanks

 

Community Team

Hi Robot5

 

Thank you, I will check this again in a couple of hours (to allow DLM time to monitor the connection)

 

Debbie

Community Team

Hi Robot5

 

The connection stats haven't updated as yet so I'm unable to see if the errors have reduced. I will continue to check this.

 

Thanks

 

Debbie