cancel
Showing results for 
would you rather see results for 
Did you mean: 
Need help?

Slow uplink speed

Reply
Community Team

Hi

 

I have run a few intrusive tests on the line and also reset the port and optimised DLM.  See if performance is any better over next 24hrs.  If the errors are present after this then the only option is for an engineer visit.

 

Thanks

 

Karl. 

Robot5
Wizz Kid

Hi Karl

Thank you for your reply.

It is gd to know that you were working on the line and the breaks were due to that fact.

I have lost count how many times the DLM has been optimised in the last 2 months, but it does not seem to really help.

5 years ago I was getting 3.5Mbps DOWNlink on this line, now on a gd day it barely makes 2.3Mbps.

Here is the proof.

System Up Time 00:25:03

Port

Status

TxPkts

RxPkts

Collisions

Tx B/s

Rx B/s

Up Time

WAN

PPPoA

8045

10068

0

809

7826

00:23:12

LAN1

Link down

--

--

--

--

--

--

LAN2

Link down

LAN3

Link down

LAN4

Link down

WLAN

54M

42170

46222

0

14769

5479

00:24:23

 

 

ADSL Link

Downstream

Upstream

Link Rate

3517 Kbps

583 Kbps

Line Attenuation

54.5 dB

34.6 dB

Noise Margin

6.1 dB

7.2 dB

 

9-2-2013

 

Router was Netgear then.

 

I will report back tomorrow.

 

Many thanks.

 

Community Team

No Problem 🙂

 

Can I just check that a different router has also been tested, just to rule out a hardware issue before we look at an engineer.

 

Karl 

Robot5
Wizz Kid

Hi Karl

Thank you for your reply.

Yes the current router is one TalkTalk sent me about 3 months ago, it is a Huawei HG633.

It is connected currently direct to the master test socket via microfilter.

Are you seeing errors on the line still ?

Thank you.

Robot5
Wizz Kid

Hi Karl

On the subject of hardware. Has anyone at TalkTalk checked the TalkTalk DSLAM in the local exchange, i.e. swop the card or move the circuit onto another card to eliminate a possible TalkTalk hardware fault causing this issue please ?

Thank you

Robot5
Wizz Kid

Hi Karl

I have checked the router stats today and the DOWNlink speed is 2.2 Mbps, DLM made a profile change during the night.

If you review the thread of this topic, it started with a vy poor UPlink speed, two faults were found and that speed is now stable, however, the result of this is that the DOWNlink speed is poorer than it was before the repair work by BT Openreach, and a long way below what has been achievable in previous years..

On the subject of hardware. Has anyone at TalkTalk checked the TalkTalk DSLAM in the local exchange, i.e. swop the card or move the circuit onto another card to eliminate a possible TalkTalk hardware fault causing this issue please ?

Thank you

 
Community Team

Hi

 

Not seeing any issues at the port remotely and we see other users off the same card.

 

There were errors on the line.  too early to tell if the errors are still present following the DLM change overnight, until we allow time for the collection of diagnostics.

 

As to moving the line to another port or card, this would be the decision of an engineer on site, if they were detecting any port issues.

 

Thanks

 

Karl. 

 

Robot5
Wizz Kid

Hi Karl

Thank you for your reply.

 

Checked today, no profile changes overnight by DLM, still same speed,DOWNlink  stuck at 2.2Mbps.

What do your diagnostics show now Karl ?

Something that keeps changing is the DOWNlink and UPlink loss, is this some thing you would expect to see ?

Any more ideas please ?

Thank you.

 

Community Team

Hi

 

Error count has reduced now, and only seeing 1 errored second every few hours overnight.

 

The DLM profile has been set to 2560 (2.5mb) & 512 (0.5mb) up.

 

Line is in sync at 2.2mb down and 5.07mb up.

 

With little to no errors showing now, and the profile set correctly, the line speed is within expected values, so this would not warrant an engineer visit unless the error count increases over the next few days.

 

Thanks

 

Karl. 

Robot5
Wizz Kid

Hi Karl

Thank you for your reply.

 

The UPlink is 0.507Mbps, which is par with the target 0.512Mbps, the DOWNlink is only 2.2Mbps, that is way below the 2.5Mbs of the target. Around 15% low.

 

Last week OCE Chris said

"Your line profile isn't limiting your speed to 2.2Mbps and SNR should be 6db so could you reboot your router and we'll see if the sync speed improves and your router resyncs back on target SNR (6db)

Chris"

 

I did and It only synced to 2.2Mbps.

 

Then Chris said

"The target SNR is 6db and profile cap is 2.56Mbps so not sure why router is syncing at 2.2Mbps with SNR of 8db - is your router currently connected to your test socket?
 
Thanks 
Chris"

 

 It was and still is, so you see it is not only me who believes that it is not correct.

 

I think the errors are low because DLM is keeping down the speed, thus masking the true problem Karl...

What do you think ?

And why does the line loss keep varying ? On a long line a change of only 2dB makes a massive difference to the DOWNlink speed.

 

Thank you.

 

 

 

Community Team

Hi Robot5,

 

The errored seconds have increased slightly, however it has not lowered the speed. One of the line tests is detecting a potential fault towards to the property. I can see from your thread that the router is connected at the test socket and that you've also tested with a different router, cables and microfilter.

 

Is the voice service still ok at this moment? Would you like us to raise this over to our Network Team for further investigation?

 

Thanks

 

Robot5
Wizz Kid

Hi Michelle

Thank you for your reply.

Yes the voice service seems to be working ok.

Please raise the problem with the team next week.

There will not be any technical person to help here until Thursday next week.

Thank you.

 

Community Team

Hi Robot5

 

Thanks for your reply.

 

Please can you post back on this thread on Wednesday, we can then raise this over to our Network Team.

 

Debbie

Robot5
Wizz Kid

Hi Michelle

Thank you for your reply.

I see there has been no profiles changes by DLM for over 6 days.

 

Attached the router stats of today and last time it was good  this year.

 

There is a large difference in the line loss, could it be this is what is causing the low DOWNlink speed now ?

 

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

507

Downstream line rate (kbit/s):

2115

Maximum upstream rate (kbit/s):

712

Maximum downstream rate (kbit/s):

2516

Upstream noise safety coefficient (dB):

11.1

Downstream noise safety coefficient (dB):

7.6

Upstream interleave depth:

8

Downstream interleave depth:

16

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

46.5

Downstream line attenuation (dB):

56.6

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

18

Channel type:

Interleaved

18/07/2019

 

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

507

Downstream line rate (kbit/s):

2504

Maximum upstream rate (kbit/s):

624

Maximum downstream rate (kbit/s):

2940

Upstream noise safety coefficient (dB):

9.3

Downstream noise safety coefficient (dB):

6.7

Upstream interleave depth:

8

Downstream interleave depth:

32

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

36.4

Downstream line attenuation (dB):

54.6

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

16.9

Channel type:

Interleaved

25_4_2019

 

Please let me know what you are progressing with the network team.

Thank you.

Community Team

Hi Robot5

 

Thanks for your reply.

 

The connection has remained stable for just over 6 days. I have reset the data port and optimised the connection but the sync speed has remained the same.

 

Can I just check if the router is still at the test socket? I will then ask our Network Team to take a look at the speed.

 

Thanks

 

Debbie

 

 

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

Thank you for your reply.

I just noticed you do a router reset at 08:40.

And as you say the speed is still only 2.1Mbps after the reset.

Yes the router and one phone are connected to the test socket and have been for some time.

Thank you.

 

Community Team

Hi Robot5

 

Thank you. I've passed this over to our Network Team and I will post back shortly.

 

Debbie

Community Team

Hi Robot5

 

The next step will be to arrange an Openreach engineer visit.

 

I'm just sending you a Private Message to confirm some details so we can arrange this visit.

 

Thanks

 

Debbie

Robot5
Wizz Kid

Hi Debbie

Thank you for your reply.

The Downlink speed is now 1.9Mbps. And it is slow to even access this forum.

 

DSL synchronization status:

Up

Connection status:

Showtime

Upstream line rate (kbit/s):

507

Downstream line rate (kbit/s):

1927

Maximum upstream rate (kbit/s):

688

Maximum downstream rate (kbit/s):

2476

Upstream noise safety coefficient (dB):

10.5

Downstream noise safety coefficient (dB):

9.9

Upstream interleave depth:

8

Downstream interleave depth:

96

Line standard:

ADSL_G.dmt.bis

Upstream line attenuation (dB):

46.1

Downstream line attenuation (dB):

56.8

Upstream output power (dBm):

12.6

Downstream output power (dBm):

17.9

Channel type:

Interleaved

20/7/2019

 

UPlink line loss increased by 10dB, DOWNlink increased by 2dB.

 

Any idea what is causing this and reducing the speed ?

 

Any further progress please ?

 

Thank you.

 

Community Team

Hi Robot5

 

Apologies for the delay.

 

I have passed your availability over to our Network Team and I will post back on this thread to confirm the date and time of this visit.

 

Thanks

 

Debbie