cancel
Showing results for 
Show  only  | would you rather see results for 
Did you mean: 
Need help?

Gaming lag spikes

Reply
17 REPLIES 17
Participant

Apologies for making a new thread if that's not the norm.. didn't want to jump on someone else's toes! Been experiencing random lag/ping spikes whilst online gaming. I also have issues when loading webpages and occasionally have to refresh or reload the page.

 

I can't seem to find the cause of the issues, any help and guidance will be massively appreciated!

Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff

Hi Prewett,

 

I'm sorry to hear this and I'll take a look now. I've run a test on the line which hasn't detected a fault and the connection stats also look ok. Are you connected wired or wireless when you experience the latency and slow web pages?

 

If connected wireless, have you tried separating the SSID's?

 

Split your router's SSID (wireless network name)

 

Thanks

 

Highlighted
Participant

Hi Michelle,

 

Thanks for looking into this issue for me, I have the issues whether I'm wired or wireless. I have tried with the SSID's seperate and it made no difference. I will do a Tracert test and provide the results when I get chance later on today if you wouldn't mind looking over them.

 

Many thanks

Derek Prewett
Highlighted
Participant

Hi @OCE_Michelle,

 

PFA results from a ping test, tracert and also a speedtest, all were recordered on a wired connection. If you would like another copy done on WIFI please let me know and i will do so! Many thanks.

 

1st test:

Pinging google.co.uk [172.217.169.67] with 32 bytes of data:
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=6ms TTL=55
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=7ms TTL=55
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=8ms TTL=55
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=7ms TTL=55

Ping statistics for 172.217.169.67:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 6ms, Maximum = 8ms, Average = 7ms

 

2nd test:

Pinging google.co.uk [172.217.169.67] with 32 bytes of data:
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=25ms TTL=55
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=7ms TTL=55
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=7ms TTL=55
Reply from 172.217.169.67: bytes=32 time=7ms TTL=55

Ping statistics for 172.217.169.67:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 7ms, Maximum = 25ms, Average = 11ms

 

 

1st test:

Tracing route to google.co.uk [172.217.169.67]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Request timed out.
3 7 ms 15 ms 6 ms ae50-ner001.thw.as13285.net [78.144.1.1]
4 18 ms 18 ms 6 ms ae50-scr101.thw.as13285.net [78.144.1.0]
5 7 ms 6 ms 6 ms 72.14.243.46
6 9 ms 9 ms 9 ms 209.85.254.253
7 8 ms 8 ms 7 ms 172.253.66.101
8 7 ms 7 ms 7 ms lhr48s09-in-f3.1e100.net [172.217.169.67]

 

2nd test:

Tracing route to google.co.uk [172.217.169.67]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Request timed out.
3 6 ms 6 ms 6 ms ae50-ner001.thw.as13285.net [78.144.1.1]
4 6 ms 6 ms 6 ms ae50-scr101.thw.as13285.net [78.144.1.0]
5 7 ms 7 ms 7 ms 72.14.243.46
6 9 ms 8 ms 9 ms 209.85.254.253
7 8 ms 8 ms 7 ms 172.253.66.101
8 7 ms 7 ms 7 ms lhr48s09-in-f3.1e100.net [172.217.169.67]

 

Speed test:

 

Test 1:

 PING ms ;7 DOWNLOAD, Mbps; 58.54, UPLOAD Mbps; 18.70
Test 2:
PING ms ;DOWNLOAD, Mbps; 64.21, UPLOAD Mbps; 18.85
 Test 3:
PING ms ;DOWNLOAD, Mbps; 67.70, UPLOAD Mbps; 18.84
Test 4:
PING ms ;DOWNLOAD, Mbps;67.52, UPLOAD Mbps; 18.82
Derek Prewett
Highlighted
Participant

Hi @OCE_Michelle,

 

PFA results from a ping test, tracert and also a speedtest, all were recordered on the WIFI connection. I thought it best to do it now rather than wait incase you need it, apologies for the spam of replies.

 

1st test:

Pinging google.co.uk [216.58.205.35] with 32 bytes of data:
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=7ms TTL=55
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55

Ping statistics for 216.58.205.35:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 7ms, Maximum = 8ms, Average = 7ms

 

2nd test:

Pinging google.co.uk [216.58.205.35] with 32 bytes of data:
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55
Reply from 216.58.205.35: bytes=32 time=8ms TTL=55

Ping statistics for 216.58.205.35:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 8ms, Maximum = 8ms, Average = 8ms

 

 

1st test:

Tracing route to google.co.uk [216.58.205.35]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Request timed out.
3 7 ms 7 ms 7 ms ae50-ner001.thw.as13285.net [78.144.1.1]
4 7 ms 8 ms 8 ms ae50-scr101.thw.as13285.net [78.144.1.0]
5 8 ms 7 ms 8 ms 72.14.243.46
6 9 ms 10 ms 10 ms 209.85.254.253
7 9 ms 8 ms 8 ms 172.253.71.191
8 8 ms 7 ms 8 ms mil04s24-in-f35.1e100.net [216.58.205.35]

 

2nd test:

Tracing route to google.co.uk [216.58.205.35]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 * * * Request timed out.
3 7 ms 7 ms 7 ms ae50-ner001.thw.as13285.net [78.144.1.1]
4 7 ms 7 ms 22 ms ae50-scr101.thw.as13285.net [78.144.1.0]
5 8 ms 8 ms 8 ms 72.14.243.46
6 10 ms 9 ms 9 ms 209.85.254.253
7 8 ms 8 ms 8 ms 172.253.71.191
8 19 ms 29 ms 7 ms mil04s24-in-f35.1e100.net [216.58.205.35]

 

Speed test:

 

Test 1:

 PING ms ;8 DOWNLOAD, Mbps; 57.91, UPLOAD Mbps; 18.51
Test 2:
PING ms ;8 DOWNLOAD, Mbps; 67.67, UPLOAD Mbps; 18.78
Test 3:
PING ms ;7 DOWNLOAD, Mbps; 67.48, UPLOAD Mbps; 18.79
Test 4:
PING ms ;8 DOWNLOAD, Mbps;67.62, UPLOAD Mbps; 18.80
Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff

Hi Prewett,

 

It's ok, thanks for the additional info 🙂 The results look ok. Did you run the test at the same time that you experienced the slow web pages? Do you have a different router that you can test wiith?

 

Thanks

 

Highlighted
Participant

Hi, unfortunately not, as it's so sporadic it's difficult to capture it during the time! I tried yesterday but unfortunately by the time my laptop booted it had settled, all I managed were some speed tests on my mobile. I forgot to mention that it's also an issue on Facebook messenger video calls, they will freeze randomly throughout the call. PFA speed tests from mobile yesterday, I am approx 1 metre away from the router on the 5GHz SSID at this point. As you can see jitter is high and speed is slow.

Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff

Hi Prewett,

 

Ok, would you like us to send a replacement router for testing purposes to rule this out?

 

Thanks

 

Highlighted
Participant
Hi Michelle, that would be very much appreciated, thanks very much for your assistance in the matter thus far!
Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff

Hi Prewett

 

The replacement router is on its way, please allow 24-48hrs for this to arrive.

 

Let us know how the connection compares with this router.

 

Thanks

 

Debbie

Highlighted
Participant

Hi @OCE_Debbie thanks for this, I will update as soon as is practicable! Many thanks. 

Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff

Hi Prewett

 

No problem 🙂

 

Thanks

 

Debbie

Highlighted
Participant

Router received today and seems to have solved the issues so far, will give it a few days to settle in and update if there are any issues. On a seperate note I posted a few days ago regarding outstanding topcashback and when I will receive it, any update? Many thanks!

Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff
Highlighted
Participant

Hi still having issues with the internet loading pages and also on facetime/Facebook video call. Lag spikes are very intermittently happening which is fine for the most part.

Derek Prewett
Highlighted
Popular Poster
im gettng the exact same thing ive had it on bt and talktalk now dunno if its a router sofware issue but my last thing ima try is getting a tplink
bw
Highlighted
Participant

Ah hopefully that fixes the issue for you, if it does could you let me know please? Getting a bit like getting blood from a stone on this forum 🙄 I get that they are busy but my last message was over a week ago.

Derek Prewett
Highlighted
Community Team - TT Staff

Hi Prewett, you need to post this on the broadband forums. This section is for billing and account issues.

 

Ady


Please log in to My Account if you need to view or pay your bill, manage boosts and track your usage. From My Account you can also check your connection and test your line for any issues in the Service Centre.