FIbre Support

Get expert support with your Fibre connection.

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Speed down to 50Mbps again after about 6 months FTTC

breakz187
Team Player
Message 14 of 14

I renewed my contract a while back in about october, and at the same time i had an openreach engineer come out and check my connection, to find that from my home the cabinet, there was one of the two wires disconnected.

 

This resolved the half speed issue i was having for a bout a 6 months to a year.

 

This seems to have happened again. Cat5 connected direcly to router, i get only 50Mbps, even though im paying for the higher speed connection, and really need it for my work. The connection is solid, but its lost almost half the connection speed.

 

I have tried all the usual - used router provided, switched back to my Draytek V130, but yet the speed is not far off of half. Even left the router pluged out over night...

 

I'm in a new build set of flats and i can see the cabinet from window, less that 100 meters away.

Can this be fixed again somehow?

 

Cheers,
Wes

Waiting for optics!
0 Likes
13 REPLIES 13

Message 1 of 14

Morning,

 

Thanks for the update. How has the connection/speed been over the weekend?

 

Thanks )

 

0 Likes

Message 2 of 14

I just rebooted the router again and its back to 73MBps solid with good ping to 8.8.8.8...

 

Fixed itself it would seem.

 

Hurry the connection up
0 Likes

Message 3 of 14

An engineer came over, reset the connection from elsewhere, and the service went back up to 73Mbps. However, my connection, since this afternoon is experiencing alot of packet loss.

 

A ping to 8.8.8.8 times out ever 5-8 attempts to ping google's dns.

 

Is there an issue with the service for some reason? I have ran the line test etc, all checks out ok.

 

Can you help?

 

breakz187_2_1-1621621930613.png

 

breakz187_2_2-1621622054478.png

 

 

 

Hurry the connection up
0 Likes

Message 4 of 14

Hi breakz187_2,

 

I've replied to your PM

Chris

0 Likes

Message 5 of 14

Hi breakz187_2,

 

Thanks for answering the security questions, I've sent you a PM requesting a little more information


Chris

0 Likes

Message 6 of 14

Hi breakz187_2,

 

If you'd like us to arrange the engineer visit can you confirm:

  • That you accept potential Engineers charges
  • Provide availability, either AM (8am to 1pm) or PM (1pm to 6pm) between Monday to Friday.

I've also sent you a PM to confirm some other details 


Chris

0 Likes

Message 7 of 14

Yes please. 

 

Can you cancel the BrightSparks thing - the interactive webpage chat arranged that - sound like a waste of time. I think OpenReach would be best set to fix this.

Hurry the connection up
0 Likes

Message 8 of 14

Hi breakz187_2,

 

To investigate further we'll need to arrange an engineer visit. If you'd like us to do this please let us know and we'll confirm some details 


Thanks

Chris

0 Likes

Message 9 of 14

New firmware - same connection speed

breakz187_2_0-1620826046252.png

 

Hurry the connection up
0 Likes

Message 10 of 14

Device Info

Cable Modem Serial Number

N7183474N008009

Hardware Version

FAST5364 3.00

Software Version

SG4K10001400t

GUI Version

1.152.6

System Up Time

00h34m27s

Cable Modem MAC Address

D0:6E:DE:41:79:A7

Network

Local IPv4 Address

192.168.1.1

Local Subnet Mask

255.255.255.0

Local Ethernet Mac address

D0:6E:DE:41:79:AD

Public IPv4 Address

78.146.181.191

Public Subnet Mask

255.255.240.0

Default Gateway

78.146.176.1

Primary DNS Server

79.79.79.79

Secondary DNS Server

79.79.79.80

Wi-Fi

2.4 GHz Wi-Fi SSID

TALKTALK4179AD

Status

Enabled

Uptime

00h33m58s

MAC address

D0:6E:DE:41:79:AA

Mode

802.11 b,g,n

Security

WPA2 Personal

 

5.0 GHz Wi-Fi SSID

TALKTALK4179AD

Status

Enabled

Uptime

00h33m58s

MAC address

D0:6E:DE:41:79:AB

Mode

802.11 a,n,ac

Security

WPA2 Personal

xDSL

Status

UP

Connection Time

00h33m20s

Link Status

UP

Standard

VDSL2 (G_993_2_ANNEX_ B)

Line Encoding

DMT

Link encapsulation

ATM (G_992_3_ANNEX_ K_ATM)

 

 

Downstream

Upstream

Actual Rate [Kbps]

49000

19999

Maximum Rate [Kbps]

73221

19999

Noise Margin [dB]

0.00

6.00

Attenuation [dB]

16.70

0.00

Power [dBm]

14.00

6.90

 

Hurry the connection up
0 Likes

Message 11 of 14

Hi,

 

Its connected to the test socket with a laptop plugged straight in to the router, via a filter of course.

 

I have done numerous speed tests and it seem to be getting slower. 46/43

Router says its connected at 49.

 

I have tried another router, filter, cable etc. Also bought a cheap phone to test the dial tone, which sounds perfect.

 

Using the sagem FAST5364 3.00

 

Hurry the connection up
0 Likes

Michelle-TalkTalk
Support Team
Message 12 of 14

Hi breakz187,

 

I've run a test on the line now which hasn't detected a fault, however I can see that the sync speed has dropped. Just to confirm, is the router currently connected at the test socket? Is the voice service ok with no noise on the line?

 

Thanks

 

0 Likes

Divsec
Community Star
Message 13 of 14

Hi @breakz187 have you seen tried the service centre in my account?

Your post has been flagged for assistance and you should hear soon but please remember that the staff here work office hours. It could take a while to work through the backlog 

I don't work here and all my opinions are my own.