FIbre Support

Get expert support with your Fibre connection.

cancel
Showing results for 
Show  only  | Search instead for 
Did you mean: 

Wifi Hub not recognised by service status checker and only 542 kbps upload sync speed.

gudgulf
Team Player
Message 47 of 47

Hi there,

 

 I've just upgraded to Faster Fibre from Taltalks adsl broadband (go live date 13.6.19) and am not getting the expected result.

 

 I was getting a stabe 9 Mb/s download and 1 Mb/s upload speed on broadband and now get about 13 Mb/s download but only 0.5 Mb/s upload.

 

Upload sync speed should be a guaranteed 2.1 Mb/s minimum.

 

I have just moved the hub from its usual position and connected it via a new supplied filter directly to the phone master socket and I will leave it there until this issue is resolved (Normal connection is via a filtered BT faceplate and high quality screened rj11 cable to  enable best spread of wifi signal through the house.)

 

Connecting via the master socket gives no difference in sync speed and aprox 0.2 dB less line noise.

 

On using Talktalks Service Staus Check it informs me that it is unable to detect what router I am using, which is odd seeing as it is a Talktalk Wifi Hub.

 

Has anyone experienced anything similar or got any suggestions?

 

Faulty Wifi Hub?

 

   Peter.

0 Likes
46 REPLIES 46

Message 21 of 47

Hi Peter

 

Thanks for your reply.

 

Please let us know how you get on tomorrow, we can also check for updates from our Network Team.

 

Thanks

 

Debbie

0 Likes

Message 22 of 47

Thanks for that OCE_Debbie,

 

I can now confirm that at least one issue is resolved.........the TalkTalk service status checker now recognises the Wifi Hub so at least half of this thread's subject is resolved.

 

I'll keep my fingers crossed for tomorrow.

 

   Peter.

0 Likes

Message 23 of 47

Hi Peter

 

Apologies, It appears that the date (for the change) has changed to 03/07/19. Apologies for the delay.

 

Thanks

 

Debbie

0 Likes

Message 24 of 47

Hi Peter

 

I've asked our Network Team for an update and I will post back on this thread as soon as I receive further information.

 

Thanks

 

Debbie

0 Likes

Message 25 of 47

Just for completeness here is a wifi speed test from a few seconds ago...... and it is pretty good at very close to the (not so good ) sync speeds. ( 12.729 Mbps  551 Mbps )

 

Screenshot (10)_LI.jpg

 

  Peter

0 Likes

Message 26 of 47

Hi OCE_Debbie,

 

  The speeds I am quoting are the sync speeds at the router to exchange interface, not the result of a speed test from the pc. So it wont make any difference how I am connecting to the hub.

 

   For the record I am getting very good connections and throughput from the hub to all my devices both wireless and wired all through the house.

 

 If you look through the previous posts you will see that there was a change due to be made to my connection on July 1st (yesterday) which should have improved my sync speeds.

 

  Peter,

0 Likes

Message 27 of 47

Hi Peter

 

Can I just check what speed you receive if you run a wired speed test? (and if you receive the same message)

 

Thanks

 

Debbie

0 Likes

Message 28 of 47

Good Morning.

 

  It's now July 2nd and i have just checked my Wifi Hub stats which showed no change to the downstream and upstream sync rates with an up time of 10 days since the last reboot.

 

 Now completed a one hour power down and reboot to check if any difference since the expected change to my connection on July 1st.

 

Result;   Downstream = 1279 kbps   Upstream = 551 kbps.

 

This is exactly the same as I was getting since the prior reboot 10 days ago so can you confirm if any change has actually been made to my connection..

 

There has been a change to my result on the sysrem status checker........ I now see this ;

 

Screenshot (9)_LI.jpg

 

Different but not really helpful.

 

   Peter.

0 Likes

Message 29 of 47
0 Likes

Message 30 of 47

Thanks for that OCE_Michelle,

 

My previous router will not work with fibre as it is ADSL only.

Also it is an Asus router not Talktalk so probably would not be recognised anyway.

 

I will bump this thread after the first of July and see what my sync speeds are then.

 

    Peter.

0 Likes

Message 31 of 47

Hi Peter,

 

Ok, I think this was due to the fault that we raised to our Network Team. If this message doesn't change after the 1st July then we can look into this further. I was going to ask if the previous router is still identified on the checker, however you probably wouldn't be able to check this again until the message disappears.

 

Thanks

 

0 Likes

Message 32 of 47

Good morning OCE_Michelle,

 

 Yes I am still seeing the same message as of right now.

 

However i did manage to run the ckecker over the weekend and this is what I see:

 

Screenshot (6)_LI.jpg

 

If I click on the Information symbol for the router it opens a box which tells me that if I am using a Talktalk router it might be installed incorrectly or have issues, ....... I can't show you that as I am currently getting the "Your internet should be ok now" message.

 

  Peter.

0 Likes

Message 33 of 47

Hi gudgulf,

 

I'm sorry for the delay. Could I just confirm, are you still seeing the same message since your last post?

 

Thanks

 

0 Likes

Message 34 of 47

Hi,

 Still trying to run the system status checker and still getting this:

 

Screenshot (4)_LI.jpg

 

If it is possible. to get this message removed and allow the checker to complete so I can let you see the message about my router I would be very grateful.

 

  Peter.

0 Likes

Message 35 of 47

Hi gudgulf,

 

I've removed your last post. If you do receive the error message again could you include the screenshot again but make sure to remove any personal information first.

 

Thanks

 

0 Likes

Michelle-TalkTalk
Support Team
Message 36 of 47

Hi gudgulf,

 

Thanks and we can re-check the connection stats again after this date. In regards to the status checker, does this also happen if you use a different browser?

 

Could you post a screenshot of the message you see (please remove any personal information from the screenshot) and we can pass this on for investigation.

 

Thanks

 

0 Likes

Message 37 of 47

Thanks for that OCE_Chris.

 

I will wait and see what happens.

 

However, Talktalk DO guarantee a minimum upload speed so I cannot say I am entirely content with that.......what's more B.T. do state a minimum for my line (no mention of guarantee on their line checker though).

 

I notice that my Talktalk Wifi hub is still not recognised by the Talktalk staus checker. Could you chase that up please. It might be relevant that when on standard broadband I was using an Asus N55U dual band router and not the Talktalk one, but surely the Wifi hub should be detected on the fibre connection.

 

  Peter.

0 Likes

Message 38 of 47

Hi Peter,

 

The network team have said that they Openreach don't guarantee upstream speeds so they can't raise this as a fault, they have however requested a change that should improve your speed but this will only take effect on the 1st July (it may be a few days from then before the speed settles at a faster rate)

 

Chris

0 Likes

Chris-TalkTalk
Support Team
Message 39 of 47

Hi Peter,

 

I've asked our network team for an update, I'll let you know when I receive one


Thanks

Chris

0 Likes

Message 40 of 47

Hi,

 

  Bumping this thread as requested by OCE_Chris.

 

 Latest Wifi Hub stats:

 

xDSl
 StatusConnection TimeLink StatusStandardLine EncodingLink Encapsulation
Line 1
UP
22h54m16s
UP
VDSL2 (G_993_2_ANNEX_ B)
DMT
ATM (G_992_3_ANNEX_ K_ATM)
  Actual Rate [Kbps]Maximum Rate [Kbps]Noise Margin [dB]Attenuation [dB]Power [dBm]
Line 1
DownstreamUpstream
12729542
14621542
5.306.50
28.600.00
5.10

5.10

 

 No change since yesterday's reboot.

 

 Peter.

0 Likes